2. maaliskuuta 2018

Smoothiekuu


Maaliskuun ensimmäinen perjantai alkoi pakkasella (>-20), kuten koko viikkokin. Aamuni alkoi mustalla kahvilla jo seitsemän aikaan, mutta varsinaisen aamupalan teen myöhemmin. Näin keväällä  aamupalani ovat usein smoothieita. Syksyllä nämä eivät yleensä maistu, silloin syön aamuisin mieluummin jotain lämmintä, vaikka tattaripuuroa,


Suosikkismoothiessani on yleensä suht samat pohja-ainekset: aroniaa ja/tai mustaherukkaa ja avocadoa. Jääkaapista tai pakastimesta lisään sitä vihreää mitä sattuu löytymään, tällä kertaa ruotiselleriä, lehtikaalia ja hieman persiljaa. Pinaatti ja salaatti toimivat myös vihreällä osastolla. 

Ananas ja hunaja makeuttavat karvasta aroniaa mukavasti. Ananas kannattaa ostaa tuoreena, niin saa ananaksen hyvät entsyymit hyödykseen, säilykkeessä niitä ei enää ole jäljellä.

Joskus käytän makeuttajana omenaa ja hunajaa. Ja yleensä heitän sekaan kaikenlaista "jämää", kuten nahistuneita ja lasten puoliksi haukkaamia omenoita yms. Banaanikin makeuttaa ja tekee rakennetta, mutta omalle vatsalle se ei kovin hyvin sovi, vaan siitä tulee usein vatsanpuruja. 


Mukaan siivutan muutamna sentin tuoretta inkivääriä. Inkivääri kannattaa kuoria ja laittaa pakastimeen jos se tahtoo nahistua ennenkuin sen ehtii käyttää. Nyt lisäsin mukaan myös teelusikallisen kurkumaa ja ripauksen merisuolaa. Suolaa lisää sen takia, että neste pysyisi kehossa paremmin. Ilman suolalisää joudun juoksemaan vessassa koko ajan. Toki tässä smoothiessa on muutenkin pissattavia aineksi, ananasta, persiljaa ja selleriä. Samasta syystä lisään suolaa myös vesipulloon tai lasiin. Itsellä on matala verenpaine, joten meri/ruususuolalisä pitää minut paremmin tolpillaan. Korkean verenpaineen kanssa jättäisin suolan pois.

Nesteeksi lisään vettä tai yrttiteetä (tai keitettyä kurkumalientä) sen verran, että kone jaksaa pyöriä. Tällä hetkellä täytyy pyöritellä hieman varovaisemmin, sillä lasikannu ei tykännyt taannoisista voikahveistani, tai pikemmin siitä että menin huuhtelemaan sen kylmällä vedellä liian pian. Kannu sanoi raks, mutta pitää silti onneksi vielä vettä. Varmuuden vuoksi vahvistin rakennetta jesarilla. Wilfan tehosekoittimiin saa kyllä kannuja, mutta tämä omani sen harmillisesti sitä vanhempaa mallia, mihin varakannua ei löydy. Onneksi koneiden hinnat ovat laskeneet ja samanlaisen saa nykyisin jo alle 70 eurolla.


Yleensä syön smoothieni puurokulhosta ja lisään päälle reilusti energiapitoisia hampunsiemeniä. Ilman siemeniä tai pähkinöitä smoothie ei ainakaan minulle riitä aamupalaksi, vaan hetken päästä on taas nälkä. Hampunsiemeniä kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli et ole niitä vielä maistanut. Ne sopivat smoothieen, salaatin tai puuron päälle. Hampunsiemenen ikävä puoli on, että se on etenkin kuorittuna hieman hintavaa, mutta on joka sentin arvoista ravintoa kehollesi. 

Toivottelen sinulle mukavaa viikonloppua ja aloitan pienen mylläyksen kodinhoitohuoneessa taimikasvatusta silmällä pitäen. Toivottavasti seuraavalla kerralla voin jo esitellä taimivauvoja.

2 kommenttia:

  1. Smoothiet tosiaan on aivan ihania <3 Mukavaa maaliskuun alkua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hilu. Smoothiet ovat helppoja ruokia ja en usko, että muuten söisin 1,5dl aroniaa tuosta vaan tai paria sellerin vartta ;) joskus olen kyllä ostanut luomuselleriä, mikä oli niin rapsakkaa, että sitä olisi voinut syödäkin varsitolkulla.

      Aroniahan on superhelppo ja tuottoisa pensas, mutta siitä (enkä enää muistakaan) marjoista viitsi mehuja keitellä, kun tarvitsisi niin paljon sokeria (tai steviaa) karvaan maun peittäjäksi ja samalla menettäisin vitamiinejä. Pakastimesta tulevat käytettyä pirtelöissä hyvin ja saan suuremman osan vitamiineista ja antioksidanteista käyttööni.

      On totta, että minun pirtelöni ovat useimmiten liian terveellisiä perheen murkkuikäisille, joille ei valitettavasti oikein kelpaa kuin makeammat pirtelöt. Ehkä hekin vielä joskus heräävät sokerikoukustaan.

      Oijoi.. odotan jo aikaa, että saan haettua pirtelövihreät taas omalta takapihalta. Silloin mukaan tulee voikukkaa (lehti), poimulehteä, vuohenputkea ja nokkosta.

      Poista

Blogi ilman kommentteja on kuin puutarha ilman puita. Kiitos kommentistasi ♥